Hellekiikku

Kehittelin tähän blogiin jotain vähän erilaista. Oon käyny nyt vähän ajan sisään parilla uudella ja parilla vanhalla varjokaltsilla, koska eihän tässä helteessä pysty kiipeemään muualla, kun varjossa ja salmiksessa ja ehkä Isatiksessaki. Joten nyt kerronkin vähän noista kolmesta kalliosta: eli luvassa siis jotain perusinfoo ja hienojen reittien hehkutusta! Ajattelin kans, että tää vois kans toimii suositteluna muille kiipeilijöille, kun nyt tosissaan suurin osa kallioista on auringossa ja täten ainakin itsellä pannassa.

Ekaks uusi tuttavuus nro uno eli Lammi https://27crags.com/crags/lammi. Jos pidät lyhyestä lähestymisestä, hyvästä kivenlaadusta, helpoista sekä Suomen mittakaavalla pitkistä reiteistä on tämä paikka juuri se oikea! Kiipeily on hyvin otteikasta ja vaihtelee todella paljon esim. 6c kruisailua, 6b+ jotain outoja teknisiä kikkoja johon en kyennyt. Ainoana miinuksena on, että autotie on noin 10 metrin päässä, joten pientä melua voi olla havaittavissa. Reiteistä voin ainakin itse suositella syvästi näitä: Käpylehmä 6a, mainio lämppäri ei niin korkea, mutta isoja otteita ja kivaa perus kiipeilyä! Otepää 6b, alku hiukan kruksi, mutta kiipeily vaan jatkuu ja jatkuu, lopun kiipeily kuitenkin hieman hajanaista, mutta otteet ja kivenlaatu ovat aivan mainioita! Laudatur 7a, paikan ehdoton klassikko! Hyvää kiipeilyä hyvillä otteilla ja hienolla seinällä. Outoa kyllä, mutta reitti on myös aika tasainen eikä yhtä selkeää kruksikohtaa löydy. Jos siis kiipeät 6a-7a tasoa on Lammi aivan loistava paikka sinulle! Jos taas kiipeät helposti yli seiskan reittejä on Lammi edelleen loistava paikka sinulle kiivetä helpompia reittejä kevyemmän kiipeilypäivän kunniaksi nauttien samala vaikka jäätelöä ja kokista. Jälkimmäisen vaihtoehto on allekirjoittaneen testaama, sekä suosittelema eikä varmasti häviä paljoa ensimmäisellekkään vaihtoehdolle!

Vanhakaveri parin vuoden takaa eli Ruhankallio  https://27crags.com/crags/ruhankallio. Nyt on jo vähän pidempi lähestyminen, mutta en usko että se estää ketään laadukkaasta sporttikiipeilystä nauttivaa. Kiipeily on keskittynyt pienelle alalle ja kalliolla on kahdeksan reittiä joista 4 on aivan taattua suomivaliota! Kallio ei tarjoa niin hyviä helpompia linjoja kuin Lammi, mutta hienoa hieman hänkkäävää reittiä 7a:sta ylöspäin löytyy. Kallion kaksi ehdotonta helmeä itselle olivat Chuck Norris ja Texas Ranger. Kummankin alku on hieman hajanaista kalliota, mutta muutaman kiipeilymetrin jälkeen alkaa tasainen ja tekninen feissikiipeily. Otteet ovat tyypillisesti saidereita tai listoja ja muuvit herkkiä. Kivenlaatu on erikoista, näyttää liukkaalta, mutta on kuitenkin erittäin mukavaa kiivetä. Myös kaksi muuta laatureittiä Neljäsosa 7a ja Escape Artist 7b+ sijoittuvat greidissään kärkikaartiin! Jälkimmäisestä hauskan teki alussa oleva kneebaari joka on aivan sairaan viilee!

Toinen tämän vuoden uusi tuttavuus Pickala https://27crags.com/crags/pickala Tää paikka on ehkä vähän vähemmän oldschool kun Hyvinkää, mut oldschool kuitenkin. Eli numerot on taattua vanhakunnon laatua! Ja se kivi, voi pojat vedenhiomaa hienoa halkeema ja otetta. Kiipeily vaihtelee paljonkin esim Hypermariolla kiivetään noin puoleenväliin seinää halkeamaa, jonka jälkeen halkeama umpeutuu ja tulee lippaboulderi ja runout loppu! Myös saman alun omaava Yoshi on aivan valiota. Kruksi on niin erikoinen, että oon vieläkin niin liekeissä sen pääsystä. Käykää testaa, Op jos ton onsaittaat niin tarjoon kyl kebabit! Paikka tarjoaa myös hyvää helpompaa kiipeilyä ja uusia reittejä on syntynytkin tiuhaan tahtii myös greideille 5 ja 6. Hirveää ryntäystä kalliolle ei ole vielä syntynyt liekkö sit, että greidit on niin kovia tai muut kaltsit vetää enemmän, mut jos ette oo käyny ja etitte laatulinjoja niin eikun paikalle! Voin suositella ainakin Yoshia, Hypermariota ja Reeperbahnia, kaikkiin menee vähän kiiloja ja kahteen ekaan kans pultteja loppuun, eli sekasin mennään.

Sit vielä Havukallio Lahdesta https://27crags.com/crags/havukallio. Tääkin on aika hyvin varjossa, mut lähinnä pistin tän siks kun oon niin fiiliksissä trädikiipeilystä :D Täs vaihees jotkut voi kattoo mun tikkilistaa ja sit miettii et enhän mä oo kiivenny kun pari reittiä trädinä. No siis tää Havukallio reissu jotenkin innosti mua suuresti vaikka täälläkin kiipesin vaan yhen reitin ja toisesta otin pannut. Ehkä se oli just se alun onnistuminen ja sit se toinen reitti millä taistelin (muka softi 6c), mutta sit pannutin ja mä en halunnu pannuttaa, mut pannutin silti. Piissi pysy seinässä ja mietin et mitäs mä oon pelänny. Kallio tarjoaa paljon hyvää helppoa ja keskivaikeaa trädiä ja lisäksi pari uber oldschool sporttireittiä jotka näytti kans ihan kivoilta. ettei olis liian hyvä niin lähestyminen on ehkä 150metriä polkua ja kallio hyvin yhtenäinen. Kiitokset vaan Joonalle seurasta tuona päivänä, vaikka ei hirveitä suorituksii tullukaan niin oli kyl hauskaa ja hyvä perehdytys mulle tohon träditouhuun!

Tänään tapahtui Ranskassa hirvittävä kiipeilyonnettomuus, joka vaati kahden lahjakkaan suomalaisen kiipeilijän hengen. Tunsin toisen menehtyneen ja muistankin monet kerrat, kun olemme keskustelleet innokkaina tulevista reissuista ja kiivetyistä reiteistä. Hän oli hyvän kiipeilijän perikuva, keskittyi pitämään hauskaa sekä nautti siitä mitä teki ja oli aina ystävällinen kaikille kanssakiipeilijöille. Otan osaa omaisten ja lähipiirin suruun.

-Sami