Boulderointi

Boulderointi on yksi kiipeilyn alalajeista. Kiipeilyn voi jakaa usealla eri tavalla alalajeihin.

 Alalajeja ovat:
 -Vuorikiipeily, jossa kiivetään korkealla lumihuippuisilla vuorilla, Suomen tunnetuin vuorikiipeilijä on Veikka Gustafsson.
- Köysikiipeily, jossa kiivetään kallion jyrkänteillä. Kiipeilijän turvallisuus taataan köydellä joka kiinnitetään kallioon joko kiinteisiin kallioon laitettuihin varmistuksiin tai luonnon muovaamiin kallion muotoihin sijoitettaviin varmistuslaitteisiin (kiilat, camut, frendit, ym.) jatkoilla.
- Jääkiipeily, jossa kiivetään luonnon muodostamia jääputouksia jäähakkujen ja rautojen avulla. Kiipeilijää varmistetaan köydellä.
- Boulderointi. Boulderoidessa kiivetään matalammalla ja varmistus tapahtuu spottaajan ja padin avulla. Boulder tarkoittaa suomeksi järkälettä. Suomessa boulderointi pääosin tapahtuukin siirtolohkareilla. Boulderointi on saanut alkunsa reilut 100-vuotta sitten Ranskan Fontainbleusta, jossa hiekkapohjalla sijaitsee laaja valikoima lohkareita.
Boulderointia ja köysikiipeilyä voi harjoitella ja harrastaa myös sisähalleissa.

Bouldertehtaalla kiipeily on siis matalalla tapahtuvaa boulderointia. Korkeutta seinillä on alle 5 metriä ja kiipeilijän putoamista pehmentävät paksut patjat. Lajia voi kuka tahansa tulla kokeilemaan, aukioloaikoina paikalla on aina ohjaaja joka opastaa lajin aloittamisessa. Mukaan tarvitaan sisäliikuntavaatteet, kiipelykengät voi vuokrata paikanpäältä.

Boulderointi on hyvä laji myös yleiskunnon ylläpitämiseen. Koko vartalo tulee treenattua samalla monipuolisesti. laji on myös hyvä vaihtoehto niille jotka ovat kyllästyneet pitämään kuntoaan yllä kuntosalilla ja laskemaan vain toistoja. Koska reittejä on laaja valikoima löytävät kaikki ensikertalaisesta maailmanluokan kiipeilijöihin upeat treenimahdollisuudet.